Franka Smoljo: U IT Industriju može uć svako jer je potražnja ogromna

Franka Smoljo radi kao Product owner u splitskoj tvrtki Typeqast. U IT industriji počela je raditi prije devet godina, nakon što je dobila priliku pridružiti se customer support timu jedne strane IT tvrtke.

„Kroz radne zadatke bila sam u svakodnevnoj komunikaciji s klijentima kojima sam savjetovala kako implementirati naše softversko rješenje, tj. konfigurirati ga prema potrebama njihovog poslovanja“, rekla je i dodala kako je s vremenom dobila priliku okušati se u product timu, u ulozi Product ownera i shvatila da u tome zbilja uživa.

U IT industriji je mnoštvo zaposlenika s ne tehničkim zaleđem

„Mislim da je to očekivano jer tehnološke kompanije ne nude samo poslove za koje su potrebna specifična tehnička znanja, poput programiranja. Od HR-a, korisničke podrške, preko financijskih i pravnih odjela pa sve do core businessa, traže se zaposlenici s različitim vještinama i predznanjima. Iz vlastitog iskustva u nekoliko različitih tvrtki, u product timovima sam najčešće nailazila na kolege koji su diplomirali psihologiju. Promatrajući situaciju u Typeqastu, gdje trenutno radim, uz odjeljenja koja sam prethodno spomenula, naš project management tim sastoji se gotovo isključivo od kolega s fakulteta društvenih i humanističkih usmjerenja“, pojašnjava Franka.

 

Izazovan prelazak iz turizma i marketinga u IT

Franka ima iskustvo rada u turizmu i marketingu, a turistička agencija u kojoj je radila nakon fakulteta imala je svoj online rezervacijski sustav i jak IT odjel.

„Kroz suradnju s kolegama stekla sam dojam o procesu nastajanja nekog softverskog rješenja, koji mi je vjerojatno pomogao i prilikom tranzicije u novu industriju“, rekla je i priznala da je prelazak u novo bio izazovan zbog ogromne količine podataka i termina koje treba usvojiti.

No, sličan osjećaj ima i sada, na početku svakog novog projekta: „Razumijevanje novih industrija, tržišta, zahtjeva klijenata, itd., svaki put je potrebno iznova se dokazati“.

 

Product owner je odgovoran i svestran posao

Trenutno radi kao Product owner koji je zajedno s timom odgovoran da osmisli i isporuči nove funkcionalnosti i proizvode koji će odgovoriti na potrebe postojećih i budućih korisnika, kao i poslovne ciljeve tvrtke.

„Na svakodnevnoj razini, Product owner unutar tvrtke vodi diskusije o prioritetima – koje funkcionalnosti je važnije isporučiti prije ostalih jer donose veću vrijednost korisnicima ili mogu privući nove. Također, komunicira s klijentima i prati metrike koliko i kako oni zbilja koriste proizvod, da bi razumio što treba optimizirati. I na kraju, ne manje važno, s timom osmišljava rješenje – što će i kako funkcionalnost točno raditi kako bi bila rado korištena“, kaže Franka. 

 

Najizazovnije u poslu – zajednički osjećaj odgovornosti

Najizazovnije u poslu, u pozitivnom smislu, joj je raditi s timom tako da svi osjećaju odgovornost za rješenje kojeg žele isporučiti.

Kaže kako je čest slučaj da Product owner preuzima na sebe zadatak potpunog osmišljavanja rješenja i razvojnom timu samo „isporuči“ specifikacije prema kojima treba izgraditi rješenje.

„U modernim timovima naglasak se stavlja na zajednički rad, gotovo od samoga početka. Svaki član tima donosi svoju ekspertizu za stol i ona je alat za zajedničko osmišljavanje funkcionalnosti koja će odgovoriti na potrebe klijenata i businessa“, kaže Franka.

Dodaje kako timovi jako dobro reagiraju na takav pristup, ali je izazovno doći do takve razine operativnosti jer zahtjeva vrijeme i angažman oko dobrog poznavanja potreba korisnika i tržišta te duboko znanje o trenutnim tehničkim rješenjima na kojima grade nova.

product-owner-Typeqast1-1024x576

 

Unatoč aktivnom radnom danu prekovremeni su rijetkost

Frankin radni dan vrlo je dinamičan, no rijetko radi prekovremeno jer većinu svojih zadataka može obaviti tijekom uobičajenog radnog vremena. Neka dodatna edukacija zahtjeva malo angažmana i u slobodno vrijeme, ali to joj uglavnom predstavlja užitak jer joj pomaže poboljšati se u svakodnevnom radu.

Opisuje svoj uobičajeni radni dan: „Svako jutro imam kratki sastanak s timom da provjerimo kako napredujemo s obzirom na cilj koji smo si zadali i trebamo li nešto prilagoditi ukoliko vidimo rizike. Svakodnevni rad s timom, uz to najčešće uključuje dodatna pojašnjenja ako su potrebna i koordinaciju. Ostatak vremena uglavnom je posvećen radu na budućim funkcionalnostima. To obuhvaća razgovore s korisnicima i proučavanje prikupljenih podataka kako bismo otkrili ‘slabe točke’ i razumjeli zašto su problematične – koje nove funkcionalnosti su potrebne da bismo riješili probleme, trebamo li popraviti interakciju postojećeg rješenja i sl. Kad dobijemo jasnu sliku o tome, s drugim kolegama u timu i stakeholderima razgovaramo o prioritetima i vremenskim okvirima u kojima želimo krenuti s razvojem poboljšanja“.

 

Neprestana dostupnost i rad od kuće mogu biti izazov

Iako joj je posao dinamičan i odgovoran, Franka se uspješno nosi s time.

„S količinom posla uvijek ima borbe i u kombinaciji sa stresom oko važne isporuke može biti zbilja iscrpljujuće, ali takva razdoblja se redovito smjenjuju s mirnijima pa nemam osjećaj da su dugoročno štetna“, priznaje Franka.

U širem kontekstu, čini joj se da je veći problem današnjeg rada – vjerojatno u većini industrija – neprestana dostupnost kroz različite kanale komunikacije i rad od kućekoji vrlo lako može zamagliti granicu između vremena za rad i odmora.

„Čini mi se da uspješno balansiram između tih granica i imam sreću što radim s klijentima s razumnim očekivanjima“, kaže Franka koja jako voli sve oblike umjetnosti pa se opušta gledajući filmove, odlazeći u kazalište i ponovo učeći svirati klavir.

 

Ravnopravnost daje bolje rezultate u poslovanju

Žene u IT industriji više nisu rijetkost, ističe Franka, ali još uvijek su u manjini, no misli da se trendovi kreću nabolje: „Kažem nabolje jer mislim da je raznovrsnost, i ne samo u spolnom smislu, dobrodošla te u konačnici daje bolje rezultate – ljudi različitih predznanja, ekspertiza i zaleđa donose raznovrsne perspektive, a to je pogodno tlo za rješavanje kompleksnih problema i stvaranje robusnijih rješenja“.

„Mislim da je Typeqast primjer IT tvrtke koja ima dobar udio žena među zaposlenima, gdje nas ima preko 35% u mojem projekt management timu te se trudi osigurati maksimalnu ravnopravnost“, ističe Franka.

U širem društvenom kontekstu Franka misli da još ima puno posla i napretka koje treba postići na polju ustaljenih očekivanja i percepcije uloga, kako žena, tako i muškaraca. „Drago mi je i da se snažnije počinje pričati i o uvriježenim uvjerenjima muškoga identiteta, jer vjerujem da i jedni i drugi trebamo moći izabrati što nas čini nama – bili domaćice, astronautkinje, medicinska braća ili direktori tvrtki“, naglašava te ističe kako nije imala problema sa spolnom diskriminacijom u svom dosadašnjem radu.

 

Iznimne kompetencije su prepoznate i nagrađene

S obzirom na to da su IT zanimanja budućnost, Franka ima poruku za mlade koji žele ući u taj svijet.

„Relativno lako je ući u IT jer je potražnja ogromna, a vrlo je lagodno jer su i primanja komforna. No, moja preporuka mladima je da se ne daju impresionirati trkom za većom plaćom i senioritetom, nego da ulažu vrijeme u stjecanje ekspertnih vještina, ali i horizontalno šire vještine na komunikaciju, davanje i primanje povratnih informacija, učenje o klijentima, tržištu i industriji“. Dodaje kako svoju vrijednost svakako treba znati i naplatiti, ali i da im to ne bude osnovna motivacija, pogotovo ne na početku.

„U mojem dosadašnjem iskustvu, svi oni koji su pokazivali iznimne kompetencije su uvijek bili prepoznati i adekvatno nagrađeni“, napomenula je.

(preuzeto sa portala womeninadria.com)

Valconsee

Related posts

Check out the milestones we reached in the first half of the year! Search